Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Θερμαϊκό Κόλπο

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Θερμαϊκό Κόλπο

Αρ. Πρωτ. 6918/03.3.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

 

Σε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Θερμαϊκός Κόλπος. Η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική και συνάμα τραγική. Σκουπίδια, κλαδιά, μπουκάλια, ελαστικά και κάθε λογής απορρίμματα «κοσμούν» την παραλία, κυρίως τις ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Η ρύπανση που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός Κόλπος, απειλεί όχι μόνο την αισθητική της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και την βιωσιμότητα του κόλπου, καθώς επίσης δημιουργεί έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι επιτακτική, αλλά δυναμιτίζεται από το γεγονός, ότι η ευθύνη για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου είναι πλέον στον αέρα. Η δικαιοδοσία άνηκε στο καταργηθέν Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη στην αρμοδιότητα συγκεκριμένου Υπουργείου. Έχουν περάσει πέντε μήνες και η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας, ως προς τον ορισμό πολιτικού προϊσταμένου για τον καθαρισμό του Κόλπου επιτείνει το φαινόμενο της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής. Οφείλουν επιτέλους οι αρμόδιοι να δώσουν άμεσα λύση, έτσι ώστε να σταματήσει να συντελείται το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που απειλεί τον Θερμαϊκό Κόλπο;

- Έχουν εξετάσει τα συναρμόδια Υπουργεία την δυνατότητα δημιουργίας ενός αρμόδιου φορέα που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για  τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, με συμμετοχή στο φορέα αυτό των παράκτιων δήμων και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που βρίσκονται στα όρια του Κόλπου;

Απαντήσεις Υπουργείων